Francia klubkiállítás és E.U.D.D.C 2023

 

Megjelent az MNDK 2024 évi online újságjában

 

A német dog fajta legnagyobb nevezési létszámával rendelkező, és ennek megfelelően legjobban számon tartott fajtakiállítása évek, évtizedek óta a „Doggen Club de France” éves klubkiállítása Neuvic településen. 2023. év szeptemberében, a két napra több mint 700 nevezett kutyával megrendezett esemény azért is volt különleges mert az EuDDC klubkiállítással közösen került megrendezésre. Ez a rendezvény lett a 2023-as év legrangosabb és legfontosabb német dog seregszemléje. Hosszú évek óta presztízskérdés, hogy ezen a rendezvényen melyik tenyésztő tud saját kutyájával részt venni. A fajta jövőjét befolyásoló specialista küllem bírók is rendszeresen kiállítanak tenyészetükből arra érdemes kutyát, vagy „csak” megjelennek a rendezvényen, mint látogatók, mert itt átfogó képet kaphatnak az európai állományról, annak kiemelkedő egyedeiről és a tenyésztés irányáról. Ezek után nem csoda, ha minden német dogos felkapja a fejét, ha meghallja a kiállítással mára már összeforrott, varázslatos kis település nevét: NEUVIC!
 
A több napos rendezvény pénteki napján, reggel kezdődött a küllembírók tanácskozása és továbbképzése. A rendezvényen szó esett a „roll-lip” problémáról és ezzel kapcsolatos minősítési javaslatokról. Szemléletegyeztető megbeszéléssel folytatódott a rendezvény, ahol fényképek közös kiértékelése adott iránymutatást társaságunknak. Délután az EuDDC közgyűléssel folyatódott a programsorozat, ahol az általános napirendi pontokon túl megtudhattuk azt is, hogy ezen a gyűlésen minden EuDDC bíró részt vehet megfigyelőként, de a tanácskozáson csak az alapszabályban meghatározott küldöttek szólalhatnak fel.
 
Szombaton a francia klub éves klubkiállítása került megrendezésre, amelyen a fajtát kiemelkedő módon tenyésztő, valóban specialista küllembírók értékelték a felvezetett kutyákat. A parádés megnyitót követően a fajta szerelmesei a kiválasztott bírálati körökhöz siettek, hogy mint kiállítók részt vegyenek a megmérettetésen, vagy mint nézők megfigyeljék, és kiválasszák a saját értékrendjük szerinti legszebb német dogokat. A verseny a magas nevezési létszám miatt óriási volt. A legnépesebb osztályok a fiatal foltos szukák és a fiatal kék szukák osztályában egyaránt 18-18 nevezett kutya nevét olvashattuk a katalógusban, akik Európa legtávolabbi szegletéből is eljöttek erre a megmérettetésre. Ezeket az osztályokat meg kellett osztani és több ütemben elvégezni az alapbírálatot mert a versenyzők egész egyszerűen nem fértek el a ringben. Ennek is köszönhető, hogy egy ilyen léptékű kiállításon valódi értéket jelent az első négy helyezett közé bekerülni.
 
A francia bírálati rendszer más, mint azt Magyarországon megszoktuk. Az osztályok bírálata során az első négy helyezett kerül kiválasztásra, de csak a harmadik és a negyedik kerül helyezésre. Az első és második kap egy-egy „Ring d’Honneur” kártyát, amivel rész vehet Best In Show programban, ahol a sorolás megtörténik. Mivel a bírálatok hat különböző körben, párhuzamosan zajlanak nem lehet minden osztály bírálatát figyelemmel követni. Ezért a Best In Show-ra mindenki kíváncsi mert az aznapi legeredményesebb kutyák mind felvezetésre kerülnek és az első helyezettek kiválasztásra is itt történik. A CAC minősítés kiadása úgy zajlik, hogy a növendék és a nyílt osztály első helyezettjeinek összevetésének a győztese kapja meg a CAC minősítést. A győztes osztályban nincs CAC minősítés csak sorolás. A klubgyőztes címet a győztes osztály első helyezettje és a CAC minősítésű kutya összevetésének győztese kapja meg.
 
A BIS-ben nagy figyelemre számot tartó programpont a legelegánsabb felvezető és kutyájának felvonulása. A nevezők a kutyáikkal összeöltözve látványos ruhakölteményekben érkeznek, különböző és évenként változó tematika szerint. A 2023-as évben a barokk elegancia volt a téma.
Egy következő izgalmas programpont a legszebb mozgású kan, és legszebb mozgású szuka, igazi erőpróba mind a kutyák, mind a felvezetők részére. Ide minden kutya nevezhet a kiállítási eredményétől függetlenül. A hatalmas bírálati körben kell folyamatosan futni a kutyával összhangban. A bíró a kör közepén állva figyeli a kutyák mozgását, és egyesével küldi ki a versenyzőket, amíg a végén csak egy győztes maradhat. Az eleinte fáradhatatlannak tűnő versenyzőket, a sokadik kör megtétele után, a ring széléről egymást túlkiabálva, hangosan buzdítják a szurkolók, ezzel próbálják az erejük végső határait feszegető felvezetőket kitartásra bírni, és a bíró szimpátiáját kivívni. A BIS program végül a klubgyőztesek összevetésével, és a fajtagyőztesek kiválasztásával folytatódott. A legvégén az abszolút győztes kiválasztásával fejeződött be a kiállítás. A BIS címet az a klasszis fekete kan szerezte meg aki az elmúlt évek legfontosabb kiállításain is kiemelkedően szerepelt.
 
A hosszú kiállítási nap után, közös vacsorára siettek a kiállítók, ahova a nagy érdeklődés miatt csak a terem befogadó képességéig lehetett előzetesen jelentkezni. A vendégeket a jellegzetes francia ételekből készült fogások között a színpadon fellépő sanzon énekesnő és énekes szórakoztatta, valamint a revühöz elengedhetetlen táncoslányok. A műsor csúcspontja a jellegzetes francia kánkán tánc volt, ami remek befejezést adott az estének.
 
Vasárnap az EuDDC kiállításon vehettek részt a kiállítók. Az előző napi küllembírók értékelték a felvezetett kutyákat ezen a napon is, de más-más színcsoportot és korosztályt bírálva. Az osztálybírálatok legkiemelkedőbb és legnagyobb figyelemre számot tartó programpontja a győztes osztályos fekete kanok bírálata volt. Ebben az osztályban felvezetésre került többek között a 2022. évi világgyőztes, a 2023. évi világgyőztes, a 2022. évi Európa győztes, valamint a 2021. évi EuDDC győztes fekete kan is. A BIS program ezen a napon is hasonlóképp zajlott, mint szombaton. Az EuDDC BIS címet az a fekete kan kapta meg, aki ezen a hétvégén verhetetlen volt és mind a két napon a kiállítás abszolút győztes kutyájaként szerepel.
 
A hazai tenyésztőket és állományt a francia klubkiállításon négy egyed, az EuDDC kiállításon hét db magyar tulajdonú német dog reprezentálta. Egyesületünket, az MNDK lelkes tagjait hárman, négy kutyával képviselték, mind a két kiállítási napon és a kisérő napirendi pontokon.
Minden alkalommal meghatározó élmény a francia klubkiállításon részt venni. Hatalmas inspirációt ad a tenyésztéshez ez a rendezvény, és egy életre szóló emlékekkel gazdagszik az, akinek sikerül ide kijutni. Ajánlom minden, a fajta iránt elkötelezett sporttársnak, hogy egyszer látogasson el erre a kiállításra, ha megteheti, felejthetetlen élményben lesz része.
 
Almási Nándor

Jogi nyilatozat

A jelen honlapon elérhető adatok, információk felhasználása a felhasználó felelősségére történik.

A honlap letöltésével, megtekintésével a látogató elfogadja az alábbi feltételeket...

 

 

Tovább olvasok

Adatkezelés

A Folton-Folt kennel, mint adatkezelő tiszteletben tartja a honlapját látogatók adatainak biztonságát, és jelen adatkezelési tájékoztató  rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. 

 

 

 Tovább olvasok

Kennelinfo

Impresszum

Weblap tulajdonosa:    Folton Folt német dog kennel, Magyarország


Székhely: 5071-H, Besenyszög, Hajnal u. 34.

Tel.: Telefon: +36 30 207 3230

E-mail: foltonfolt@folton-folt.hu

  

Bővebben

Copyright © 2024 FOLTON-FOLT KENNEL OFFICIAL. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.